ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΜΟΥ ?? 

 

Η επιλογή του κατάλληλου σκύλου δεν είναι μια και τόσο εύκολη υπόθεση. Καλό είναι ο μελλοντικός ιδιοκτήτης να ενημερώνεται για το ποιες φυλές υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά καθεμιάς. 

ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ Ή ΗΜΙΑΙΜΟ ;;; Καθαρόαιμο ονομάζεται το σκυλί που πληρεί ορισμένα μορφολογικά κριτήρια. Είναι συνήθως σκυλιά εκτροφής και πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικά γνησιότητας (full pedigree). Στο πιστοποιητικό αυτό αναγράφεται το γενεαλογικό δέντρο του συγκεκριμένου σκύλου και τυχόν διακρίσεις-βραβεία που συνοδεύουν τους προγόνους του. Το πιστοποιητικό επίσης πρέπει να φέρει σφραγίδα γνησιότητας. Οποιοδήποτε άλλο σκυλί, τυπικά τουλάχιστον, θεωρείται ημίαιμο  μέχρι να περάσει από επιτροπή και να του χορηγηθεί το πιστοποιητικό γνησιότητας. Το πρώτο κριτήριο για να επιλέξετε τη φυλή είναι το αισθητικό  και το δεύτερο είναι το πρακτικό. Αν το σκύλο τον θέλετε για κάποια συγκεκριμένη εργασία (κυνηγετικός σκύλος, σκύλος φύλακας) τότε καλύτερα είναι να επιλέξετε καθαρόαιμο, συγκεκριμένων προδιαγραφών, σκύλο. Αν όμως θέλετε ένα σκυλάκι συντροφιάς τότε να λάβετε υπ’όψην σας ότι υπάρχουν σκυλάκια πανέμορφα και μοναδικά που ζητούν στέγη. Υιοθετήστε ένα απ΄ αυτά. Στείλτε μας τις προδιαγραφές του σκύλου που ζητάτε κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να υιοθετήσετε ένα πανέμορφο, υγιέστατο κουταβάκι.


ΑΡΣΕΝΙΚΟ Ή ΘΗΛΥΚΟ ;;; Τα αρσενικά σκυλιά είναι συνήθως πιο μεγαλοπρεπή, επιβλητικά και ατίθασα, ενώ τα θηλυκά πιο υπάκουα, ευαίσθητα. Τα παραπάνω δε συνιστούν κανόνα και το κάθε σκυλί είναι μοναδικό. Ο θηλυκός σκύλος έχει προοίστρια αιμορραγία (περίοδος) κάθε 6-7 μήνες. Επίσης ο θηλυκός σκύλος πρέπει να αναπαραχθεί ή να στειρωθεί. Οποιαδήποτε φαρμακευτική παρέμβαση δε συνίσταται. Ο αρσενικός σκύλος πολλές φορές εξαιτίας της έντονης επιθυμίας για σύζευξη γίνεται περισσότερο επιθετικός. Ενδέχεται πολλές φορές να ουρεί μέσα στο σπίτι σε διαφορετικά σημεία, με σκοπό να << μαρκάρει >> το χώρο του.


ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΟ Ή ΜΙΚΡΟΣΩΜΟ ;;; Το μέγεθος του σκύλου που θα επιλέξετε εξαρτάται από το ‘ζωτικό’ χώρο που μπορείτε να του προσφέρετε. Εκτός όμως από το χώρο, μείζονος σημασίας είναι  και ο χρόνος που μπορείτε να διαθέσετε για την εκπαίδευση και την άθληση του ζώου σας. Όσο μεγαλύτερο μέγεθος έχει ένα ζώο τόσο περισσότερο χώρο και χρόνο μαζί σας χρειάζεται.