ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
 
 

Το ατύχημα από αυτοκίνητο είναι από τις πιο συχνές αιτίες τραυματισμού των ζώων. Ανάλογα με την ταχύτητα πρόσκρουσης και το μέγεθος του ζώου εξαρτάται η σοβαρότητα του τραυματισμού.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρό κρίνει ο ιδιοκτήτης ότι είναι το ατύχημα, το ζώο πρέπει να προσκομιστεί σε κτηνιατρείο. Η μεταφορά του ζώου στο κτηνιατρείο πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά. Αν το ζώο σας περπατάει μην το κουράσετε καθόλου και προσπαθήστε να το μεταφέρετε με τα χέρια. Αν δεν περπατάει προσπαθήστε να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο φορείο. Η επιθυμητή στάση που πρέπει να έχει ένα ζώο είναι ευθεία και πλάι. Προσπαθήστε κατά τη μεταφορά να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας, να μιλάτε σιγά και σταθερά και οι κινήσεις σας να μην είναι βίαιες και απότομες. Κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση του ζώου σας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12-24 ωρών ακόμα και αν είναι στην καλύτερη κλινική κατάσταση γιατί η αιτία θανάτου είναι συνήθως η εσωτερική αιμορραγία ή η ρήξη κάποιου οργάνου. Επίσης συχνή είναι μετά από ατύχημα η πρόκληση καταγμάτων. Τα κατάγματα αφορούν συνήθως τις πλευρές, τα μακρά οστά, τη λεκάνη. Το ζώο μετά το ατύχημα ακόμα και αν μπορέσει να σηκωθεί και να περπατήσει θα κουτσαίνει, ενώ αν έχει κάταγμα στις πλευρές  θα δυσκολεύεται η αναπνοή του. Επίσης δεν είναι σπάνιος ο τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη. Αποτέλεσμα είναι η παράλυση του ζώου η οποία μπορεί να αφορά τα οπίσθια, τα πρόσθια ή και τα τέσσερα άκρα. Σ’αυτές τις περιπτώσεις, η πρόγνωση δεν είναι πολύ καλή και η αντιμετώπιση, η οποία τις περισσότερες περιπτώσεις είναι χειρουργική, πρέπει να είναι άμεση.  

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
-Ποτέ μα ποτέ μην βγάζετε το σκύλο σας βόλτα, δίπλα σε δρόμο, χωρίς οδηγό. Στα μεγαλόσωμα ζώα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μικρού μήκους οδηγούς, οι οποίοι σας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχετε καλύτερα το ζώο σας. Όσο εκπαιδευμένο και υπάκουο είναι μπορεί κάτι να τραβήξει την προσοχή του στο απέναντι πεζοδρόμιο και να προσπαθήσει να περάσει το δρόμο. Να γνωρίζετε ότι για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει ο ιδιοκτήτης του ζώου και όχι ο οδηγός του αυτοκινήτου.
-Όταν ανοίγετε τη πόρτα του αυτοκινήτου σας να προσέχεται το ζωάκι σας να είναι ασφαλισμένο μέσα στο αυτοκίνητο. Ειδικά τα μικρόσωμα σκυλάκια και οι γατούλες είναι πολύ εύκολο να ''πεταχτούν" έξω από το αυτοκίνητο στο δρόμο. Ατυχήματα τέτοιου είδους είναι συχνά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.
 ΚΑΝΕΝΑΣ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  ΓΙΑ ΕΝΑ ΖΩΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ....

                                                                                  Ρουμελιώτη Καλλιόπη
                                                                                  Κτηνίατρος D.V.M