ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ

Η δηλητηρίαση στα ζώα είναι πάρα πολύ συχνή. Όταν το δηλητήριο έχει εισαχθεί σε τρόφιμο με σκοπό το θάνατο του ζώου τότε  ονομάζεται ''φόλα.'' Παρακάτω γίνεται αναφορά στις πιο συχνές δηλητηριάσεις και δίνονται ορισμένα στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης. Είναι απαραίτητη όμως η προσκόμιση του ζώου σε κτηνίατρο άμεσα.
 
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Το πρώτο  πράγμα που κάνουμε όταν αντιληφθούμε ότι το ζώο μας έχει φάει κάποια δηλητηριώδη ουσία, προκαλούμε έμετο.
Εμετό μπορείτε να προκαλέσετε δίνοντας γάλα, αλατόνερο ή κάνοντας ένεση απομορφίνης. Με τον έμετο προσπαθούμε να απομακρύνουμαι ποσότητα του δηλητηρίου πριν απορροφηθεί από τον οργανισμό.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ζώο να έχει το αντανακλαστικό της κατάποσης. Σε αντίθετη περίπτωση μην επιχειρήσετε να δώσετε τίποτα από το στόμα.
Η πρόγνωση εξαρτάται από την ποσότητα , το είδος του δηλητηρίου, τον στομαχικό φόρτο και την έγκαιρη αντιμετώπιση του περιστατικού.
 
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ
Είναι η πιο συχνή δηλητηρίαση. Αν αντιληφθείτε ότι το κατοικίδιό σας έχει φάει ποντικοφάρμακο πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με κτηνίατρο. Όπως ισχύει για τα περισσότερα δηλητήρια, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προκαλέσετε εμετό. Εμετό μπορείτε να προκαλέσετε δίνοντας στο ζώο νερό με πολύ αλάτι. Το ποντικοφάρμακο περιέχει μια ουσία που ανταγωνίζεται τη βιταμίνη Κ που είναι υπεύθυνη για την πήξη του αίματος. Όταν λοιπόν εισέλθει στον οργανισμό προκαλεί αιμορραγική διάθεση και συλλογή αίματος σε θωρακική, κοιλιακή κοιλότητα και εγκέφαλο. 
Αντίδοτο δηλητηρίου = Vit. K στην αρχή ενέσιμο και ακολούθως από το στόμα.
 
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ
Τα οργανοφωσφορικά είναι ουσίες που περιέχονται συνήθως στα αντιπαρασιτικά προϊόντα του σκύλου.
Η είσοδος του δηλητηρίου γίνεται μέσω της κατάποσης και του δέρματος. Συνεπώς όταν χρησιμοποιείτε αντιπαρασιτικά σκευάσματα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε ότι αφορά τη δοσολογία και τις οδηγίες χρήσεως.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι :
Σπασμοί ,υπερδιέγερση, σιελλόροια, δακρύρροια, διάρροια και έμετο. 
Στο τέλος μετά τους σπασμούς  μπορεί να ακολουθήσει  παράλυση και θάνατος του ζώου.
Το ζώο πρέπει να προσκομιστεί επειγόντως σε κτηνίατρο και να χορηγηθεί σε πρώτη φάση ενδομυϊκά η θεϊκή ατροπίνη και διαζεπάμη.
Στην παραπάνω περίπτωση δηλητηρίασης αποφεύγεται η πρόκληση εμέτου και συνίσταται η πλύση στομάχου. Σε περίπτωση δηλητηρίασης λόγω επαφής με το δέρμα επιβάλλεται άμεσα μπάνιο του ζώου με άφθονο νερό και σαπούνι, έτσι ώστε να απομακρυνθεί η τοξική ουσία από το δέρμα. 
 
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ
Η στρυχνίνη είναι το συστατικό της ‘’αγαπημένης ‘’ σε πολλούς ‘’φόλας’’. Το ζώο εμφανίζει άμεσα συμπτώματα και ο θάνατος μπορεί να επέλθει άμεσα ή σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα είναι έντονοι γενικευμένοι μυϊκοί σπασμοί και δύσπνοια. Πρέπει να προσκομιστεί άμεσα σε κτηνίατρο για να γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα
 
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΑΙΘΥΛΕΝΙΚΗ ΓΛΥΚΟΛΗ
Πολύ συχνή δηλητηρίαση γιατί η αιθυλενική γλυκόλη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως αντιψυκτικό αυτοκινήτων, έχει πάρα πολύ γλυκιά γεύση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα και μερικά είναι ο έμετος, η ταχύπνοια, η υποθερμία, οι επιληπτικές κρίσεις, ο μυϊκός τρόμος, η πολυουρία και η πολυδυψία. Επειδή η αιθυλενική γλυκόλη δρά άμεσα στους νεφρούς υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης νεφρικής ανεπάρκειας. Τα αντίδοτα, φομεπιζόλη και καθαρή αιθανόλη είναι δυσεύρετα και χρησιμοποιούνται μόνο στο σκύλο. Η πρόγνωση είναι αρκετά καλή αν το ζώο προσκομιστεί άμεσα στον κτηνίατρο.    
                                                                                                           Ρουμελιώτη Καλλιόπη
                                                                                                            Κτηνίατρος D.V.M

1