Θερμοπληξία
Πρέπει να γνωρίζετε ότι τους ζεστούς μήνες του Καλοκαιριού, ο θάνατος από θερμοπληξία είναι πολύ συχνός στα ζώα.
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το πόσο έχει ανέβει η θερμοκρασία του σώματος του ζώου.
Στα αρχικά στάδια παρατηρείται μια έντονη ταχύπνοια, λόγω της προσπάθειας του ζώου να αντισταθμίσει την υψηλή θερμοκρασία. Το ζώο δηλαδή αναπνέει γρήγορα με τη γλώσσα έξω. Οι βλεννογόνοι γίνονται έντονα ερυθροί και υπάρχει η πιθανότητα να παρατηρήσετε έντονη σιελλόροια.
Σε πιο προχωρημένο στάδιο το ζωάκι σας δεν έχει διάθεση, παρουσιάζει αστάθεια και τελικά μπορεί να λιποθυμήσει, να χάσει τις αισθήσεις του. Υπάρχει πιθανότητα σε αυτό το στάδιο να αιμορραγήσει το ζώο και να παρατηρήσετε έξοδο αίματος από τη μύτη, με έμεσμα από το στόμα και υπο μορφή διάρροιας. Στο στάδιο υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών και μη αναστρέψιμων διαταραχών σε συκώτι, νεφρά, εγκέφαλο 
Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. 
-Το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό χώρο να του χορηγηθεί νερό και να μην διστάσετε να το καταβρέξετε έτσι ώστε να μειώσετε την υψηλή θερμοκρασία του σώματος.
 Προσοχή μην το βρέξετε με παγωμένο νερό απλά χλιαρό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας να σοκάρει τον οργανισμό. Μπορείτε να τοποθετήσετε μια βρεγμένη πετσέτα στο κεφάλι και στη ράχη του ζώου. Αν δεν ανταποκριθεί άμεσα τότε πρέπει να προσκομιστεί σε κτηνίατρο γιατί ο κίνδυνός ανακοπής είναι μεγάλος.
Οδηγίες για την αποφυγή θερμοπληξίας
-Να μην αφήνετε τα ζώα μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο.
-Να μην αφήνετε το ζώο πολύ ώρα κάτω από ήλιο.  
-Να έχει το ζώο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας εύκολη και ελεύθερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Ιδιαίτερα σε περιπάτους πρέπει να μεταφέρεται μαζί σας και το δοχείο νερού ζώου σας.
Ειδικά οι ιδιοκτήτες των  πολύ μικρόσωμων ζώων καθώς και των ζώων που ανήκουν στις  βραχυκεφαλικές φυλές (π.χ Boxer, Pekinqnuese), πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σχολαστικοί.
Επίσης τα σκυλιά εργασίας τα οποία καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια κινδυνεύουν από θερμοπληξία όταν βέβαια εργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες.