ΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΘΗΛΥΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Ο αναπαραγωγικός κύκλος <η σκύλα μου σέρνει >, <η σκύλα μου ζητάει>, <η σκύλα μου έχει περίοδο>.

Η σκύλα εκδηλώνει την επιθυμία να ζευγαρώσει με  αρσενικό σκύλο με σκοπό την αναπαραγωγή της. Είναι μια επιθυμία που καθοδηγείται από το ένστικτο διαιώνισης του είδους της. Φυσιολογικά ο αναπαραγωγικός κύκλος περιλαμβάνει 4 περιόδους:

ΠΡΟΟΙΣΤΡΟΣ αντιστοιχεί στη φάση που λέμε ότι η σκύλα << έχει περίοδο>>. Η προοίστρια αιμορραγία
 -το ζώο παρουσιάζει έξοδο αίματος από το αιδοίο - διαρκεί περίπου 9 ημέρες  (2-27). Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης τα ωοθυλάκια ωριμάζουν αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη ωοθυλακιορρηξία.

ΟΙΣΤΡΟΣ αντιστοιχεί στην έκφραση <η σκύλα μου σέρνει >, <η σκύλα μου ζητάει>, Πραγματικά στο χρονικό διάστημα αυτό το ζώο θέλει και μπορεί να ζευγαρώσει επιτυχώς. Η μέση διάρκεια του είναι 9 ημέρες αλλά και εδώ έχουμε αποκλείσεις από 3 εως 21 ημέρες.κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης συμβαίνει και η ωοθυλακιορρηξία. Δυστυχώς επειδή δεν δείχνει κάποια σαφή εξωτερικά συμπτώματα ότι επίκειται ωοθυλακιορρηξία περιμένουμε αυτή να συμβεί μεταξύ 14ης και 20ης ημέρας μετά το πρώτο αίμα, (δηλαδή τη πρώτη ημέρα του πρόοιστρου)

ΜΕΤΟΙΣΤΡΟΣ  είναι το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον οίστρο και έχει διάρκεια 90 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος έχουμε παρουσία ωχρών σωματίων τα οποία σταδιακά αποδράμουν.

ΑΝΟΙΣΤΡΟΣ είναι το χρονικό διάστημα που οι ωοθήκες είναι τελείως αδρανείς και είναι σαν να λέμε ότι το αναπαραγωγικό σύστημα του ζώου κοιμάται. Η διάρκεια είναι κατά μέσο όρο 2.5 με 3 μήνες.

 Σε ένα κουτάβι η ωρίμανση του αναπαραγωγικού συστήματος γίνεται στην ηλικία των 6-7 μηνών. Το μέγεθος ενός σκύλου παίζει καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Έτσι ένα μικρόσωμο σκυλί μπορεί να έχει τον πρώτο του οίστρο σε ηλικία 4 μηνών ενώ ένας μεγαλόσωμης φυλής σκύλος μπορεί να έχει φυσιολογικά τον πρώτο του οίστρο σε ηλικία ακόμα και 22 μηνών.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η αναπαραγωγική δραστηριότητα του θηλυκού σκύλου δεν σταματά μετά από κάποια ηλικία απλά περιορίζεται αρκετά. Έτσι ένα σκυλάκι που είναι 10 ετών είναι πολύ πιθανόν να  εμφανίζει κανονικής διάρκειας αναπαραγωγικούς κύκλους απλά η ένταση τους να είναι τόσο περιορισμένη που να μη γίνονται αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη.

Ρουμελιώτη Καλλιόπη 
Κτηνίατρος D.V.M