SEARCH:
   


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ › Ο ΒΗΧΑΣ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΤΑ.

Ο ΒΗΧΑΣ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΤΑ


Περιγραφή

Ο βήχας είναι ένα από τα συνηθέστερα κλινικά συμπτώματα με τα οποία προσκομίζεται ένα ζώο στο κτηνιατρείο μας.

Τι είναι βήχας

Βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που έχει σαν αποτέλεσμα την εξώθηση αέρα, υγρών και στερεών υλικών, βλαβερών για τον οργανισμό. Ο βήχας μπορεί να προκληθεί συνειδητά ή ασυνείδητα.
Δυστυχώς  η αιτία του βήχα  δεν είναι μόνο η απομάκρυνση ουσιών και βλαβερών υλικών (ερεθιστικά αέρια, νεκρά κύτταρα, πύο, βλέννη και ξένα σώματα) που έχουν συσσωρευτεί στο αναπνευστικό σύστημα. Ο βήχας προκαλείται και από παθολογικές καταστάσεις που πολλές φορές είναι χρόνιες και σοβαρές. Η διάγνωση της παθολογικής κατάστασης που είναι υπεύθυνη για την πρόκληση βήχα πολλές φορές είναι δύσκολη και συχνά απαιτεί υπομονή εκ μέρους του ιδιοκτήτη.

Ποια είναι τα αίτια του βήχα ;
-Φλεγμονές σε διάφορα σημεία της αναπνευστικής οδού. Μια απλή φλεγμονή στο φάρυγγα, στις αμυγδαλές στη τραχεία ή στο κάτω αναπνευστικό (πνεύμονας και βρόγχοι) μπορεί να είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση ήπιου, έντονου ή συνεχούς βήχα. 
Ανάλογα με το αίτιο δημιουργίας της φλεγμονώδους εξέργασίας έχουμε βακτηριακής, ιογενής ή παρασιτικής αιτιολογίας νοσήματα.
ιογενής αιτιολογίας νοσήματα του άνω και κάτω αναπνευστικού 
υπάρχουν διάφοροι  ιοί που προκαλούν νοσήματα είτε στο άνω είτε στο κάτω τμήμα του αναπνευστικού, όπως είναι ο ιός της νόσου του Carre, ο αδενοίος τύπου 2 και ο ιός της  Parainfluenza διάφοροι ρεοιοί και καλυκοιοί
Βακτηριακής αιτιολογίας νοσήματα του άνω και κάτω αναπνευστικού
Στη περίπτωση αυτή η είσοδος των βακτηριδίων στον οργανισμό του ζώου μπορεί να είναι το πρώτο και μοναδικό αίτιο ή να έπεται δευτερογενώς κάποιας άλλης πρωτογενής αιτίας. Τα συνήθη μικρόβια που συναντούμε συνήθως είναι η Bordetella bronchiseptica , streptococcus zooepidemicus αλλά και διάφορα άλλα, όπως είναι η  echerichia coli, pastereulla, streptococcus, pseudomonas, klebsiella
παρασιτικής αιτιολογίας ( μεταναστεύουσες προνύμφες, filaroides oslieri, aulurostrongylus (γάτα), paragonimus kellicotti, dirofilaria immitis, capillaria aerophilia, crensomia vulpis, filaroides milki)
μυκητιακής αιτιολογίας
( Coccidioides immitis, blastomyces dermatitis, histoplasma capsulatum, Cryptococcus neoformans,  Aspergillus flavus)
-καρδιοαγγειακά νοσήματα που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα.
Έτσι για παράδειγμα η διόγκωση των κόλπων κυρίως του αριστερού ο οποίος πιέζει την τραχεία, μηχανικά προκαλεί χρόνιο βήχα
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η συμφορητική αριστερή  καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα.
- Νεοπλασίες σε οποιοδήποτε σημείο της αναπνευστικής οδού είναι υπεύθυνες για τη πρόκληση βήχα.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πιο συχνές νεοπλασίες του πνεύμονα είναι δευτερογενής και μεταστατικές.
-Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν από ήπιο έως έντονου βαθμού βήχα
Το βρογχικό άσθμα είναι μια δυσάρεστη για το ζώο και τον ιδιοκτήτη του χρόνια πολλές φορές κατάσταση που εκδηλώνεται και με έντονο και παροξυστικό βήχα
Η εωσινοφιλικής αιτιολογίας πνευμονία είναι μια σοβαρή χρόνια πάθηση των πνευμόνων που εκδηλώνεται μόνο με βήχα.
Διάφορα αίτια τα οποία είναι υπεύθυνα για τη πρόκληση βήχα όπως είναι:
Είσοδος ερεθιστικών ουσιών, αερίων ή υγρών στο αναπνευστικό δέντρο
Οι τραυματισμοί από την είσοδο ξένων σωμάτων συχνά σε τραχεία και οισοφάγο
Η σύμπτωση των τοιχωμάτων της τραχείας

Πότε πρέπει να ανησυχήσω και να προσκομίσω το ζώο μου στον κτηνίατροΟ βήχας είναι ένα από τα συμπτώματα τα οποία από μόνα τους πρέπει να σας οδηγήσουν στην πόρτα του κτηνιατρείου. Υπάρχουν περιστατικά που θα είχαν πολύ καλύτερη πρόγνωση αν η διάγνωση και η θεραπευτική αγωγή είχαν γίνει εγκαίρως.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αιτιολογίας του βήχα
Η διάγνωση των παθολογικών καταστάσεων οι οποίες προκαλούν βήχα σε ένα ζώο είναι πάρα πολύ δύσκολη και προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ του ιδιοκτήτη και του κτηνιάτρου. Είναι από τις καταστάσεις εκείνες που πολύ σημαντικό αν όχι το πρωτεύοντα ρόλο στη διάγνωση έχει η πολύ καλή λήψη του ιστορικού. Το είδος και η ηλικία του ζώου καθώς και το αν έχει πλήρως εμβολιαστεί ή όχι, που ζει ,αν ζει μόνο του ή με άλλα ζώα  είναι τα πρώτα στοιχεία που κατευθύνουν τον κτηνίατρο για τη πιθανή αιτία του βήχα.
Επίσης το είδος του βήχα και η διάρκεια του δηλαδή είναι συνεχής και παροξυστικός ή συμβαίνει κατά διαστήματα. Σημαντικό ρόλο  η γενική κατάσταση του ζώου, αν έχει όρεξη για φαγητό και διάθεση για άσκηση και παιχνίδι.
Σημασία έχει να παρατηρήσετε  πότε εμφανίζεται ο βήχας  δηλαδή εμφανίζεται το βράδυ μετά από άσκηση, στον ύπνο του, ή μετά από την εισπνοή ερεθιστικών ουσιών ( π.χ  καπνό τσιγάρου ή ατμός από μαγειρεμένα φαγητά).
Αφού γίνει μια καλή λήψη του ιστορικού, η εκτίμηση της κλινικής κατάστασης του ζώου, γίνεται από τον κτηνίατρο. Έχει σημασία για τη διάγνωση η θερμοκρασία, η θρεπτική κατάσταση του ζώου, η χροιά των βλεννογόνων, η ακρόαση του πνεύμονα  και της καρδιάς, το είδος της αναπνοής και η στάση που λαμβάνει το ζώο για να αναπνεύσει.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να ακολουθήσει η λήψη ακτινογραφίας θώρακος (απλής ή μετά από χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας) και η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων. Συνήθως η γενική αίματος δίνει πολύτιμα στοιχεία και μια πρώτη εικόνα αν υπάρχει ή όχι λοιμώδες νόσημα.
Σε χρόνια επίμονα περιστατικά κρίνεται απαραίτητη η βρογχοσκόπηση και η έκπλυση του τραχειοβρογχικού δέντρου έτσι ώστε να γίνει δυνατή η αφαίρεση ξένου σώματος, η λήψη ιστοτεμαχίου για βιοψία, η λήψη υλικού για κυτταρολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια.

Όταν ο βήχας είναι οξύς, επίμονος και προκαλεί δυσφορία στο ζώο μου, τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω μέχρι να το προσκομίσω σε κτηνιατρείο
- Προσπαθήστε αρχικά να μη στρεσάρετε το ζώο σας, ιδιαίτερα αν είναι πολύ μικρόσωμο ή αν η ηλικία του είναι μεγάλη.
- Αερίστε το χώρο που βρίσκετε  έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια καθαρού αέρα και υγρασίας, ώστε  να  διευκολύνεται η αναπνοή του
- Δώστε του λίγο νερό, χωρίς να το πιέσετε ιδιαίτερα
- Μπορείτε να του χαϊδέψετε λίγο το λαιμό και τη τραχεία και να προσπαθήσετε να το ηρεμήσετε
ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΕΣΤΕ. Είναι πρώτιστης σημασίας να μη στρεσάρετε το ζώο σας.
Αν το ζώο σας έχει χρόνιο πρόβλημα όπως είναι για παράδειγμα το βρογχικό άσθμα, η στένωση της τραχείας, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας. Αρχικά ενημερωθείτε όσο μπορείτε για το πρόβλημα του ζώου σας και για τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την επείγουσα κατάσταση. Ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να σας εκπαιδεύσει ώστε να είστε σε θέση να προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες στο ζωάκι σας σε περίπτωση ανάγκης.

Προληπτικά μέτρα.
Εμβολιασμοί. 
Ετησίως είναι πάρα πολύ σημαντικό  να διενεργείτε εμβολιασμούς στο σκύλο έναντι της Parainflouenza type 2, B. Bronchiseptica, της νόσου του Carre.  Στη γάτα συνιστούμε τουλάχιστον έναν εμβολιασμό ετησίως, έναντι της ιογενούς ρινοτραχείτιδας, καλυκοϊών και της Chlamydia psittaci.
Αντιπαρασιτική αγωγή.
Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουν τα ζώα σας τα αντιπαρασιτικά χαπάκια που συνιστώνται από τους κτηνιάτρους για τα ενδοπαράσιτα αλλά και για την πρόληψη έναντι της διροφιλαρίωσης 
Περιβάλλον διαβίωσης
 Πρέπει το περιβάλλον που ζει το ζωάκι σας να αερίζεται σωστά ώστε να υπάρχει επάρκεια οξυγόνου, να είναι καθαρό, απαλλαγμένο από δυσοσμίες, καπνούς τσιγάρων και άλλες ερεθιστικές για το αναπνευστικό σύστημα ουσίες. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είσαστε όταν διαμένουν πολλά ζώα μαζί. Οι χώροι πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ιδιαίτερα το Χειμώνα, τα μικρόσωμα ζωάκια, γατάκια, κουταβάκια είναι πολύ ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και διατρέχουν  κίνδυνο υποθερμίας. Γι'αυτό το λόγο πρέπει να είναι προστατευμένα από κρύο και ρεύματα και να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στο μπάνιο τους. Καλό είναι μετά το μπάνιο να μην βγαίνουν έξω από το σπίτι μέχρι να στεγνώσουν καλά.
Περιβάλλον φιλοξενίας - Πανσιόν ζώων.
 Να ελέγχουμε όσο καλύτερα τους χώρους που αφήνουμε τα ζωάκια μας για φιλοξενία. Ο χώρος φιλοξενίας πρέπει να είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ζεστός το Χειμώνα και δροσερός το Καλοκαίρι, καθαρός, χωρίς υγρασία και να τηρούνται οι γενικοί κανόνες υγιεινής. Ο συνωστισμός θα πρέπει να αποφεύγεται και οι θέσεις φύλαξης να είναι ατομικές. Προτιμήστε χώρους που η διεύθυνση απαιτεί τα ζώα σας να είναι πλήρως εμβολιασμένα για όλα τα λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και των αναπνευστικών.

Ρουμελιώτη Καλλιόπη
Κτηνίατρος D.V.M